söndag 26 februari 2012

ibland skäms jag över mitt land

Ibland skäms jag över att vara medborgare i ett land som är så duktiga på att prata och så ofattbart dåliga på att stå för vad de säger. Det kanske är så i alla länder, det vet jag egentligen ingenting om. Men situationen med Pastor Jean gör mig vansinnig! Han blev slagen i bröstet av svensk polis när han knäppte sina händer för att be, han fick ingen mat på hela flygresan från Sverige till Kongo dit han skickades med fara för sitt liv, hamnade i Kongolesiskt fängelse och misshandlades och torterades. Det här är taget från Josefine Arenius blogg:
"Pastor Jean Kabuidi-buidi har varit i Sverige i ungefär nio år. Han leder en kongolesisk församling i Stockholm, är gift och har familj i Sverige. Han har dock aldrig fått uppehållstillstånd beviljat trots att han är en känd regimkritiker med flera kritiska predikningar publicerade på, bland annat, you tube. Han har flera gånger berättat om att ett återvändande skulle vara en direkt fara för hans liv.
I oktober sattes han i förvar i Märsta och han har varit frihetsberövad sen dess. Flera utvisningsförsök har gjorts, en gång avbröts det för att Jean fick panik och skrek på planet så att piloten vägrade lyfta. En annan gång chartrades ett plan för att åka till Kongo, det kom till Kairo men fick sen vända då planet inte fick landningstillstånd i Kinshasa. Efter det försöket flyttades Jean till ett förvar i Flen.
Många har kämpat för Jeans fall, bland annat pastorerna i Elimkyrkan (se www.stefansward.se) och många kristna aktivister (se, till exempel www.bergstromjonas.se), men det har varit förgäves. I fredagsnatt utvisades Jean till Kinshasa. Direkt på flygplatsen omhändertogs han av kongolesiska myndigheter. Det sista sms som Stefan Swärd fick av Jean innehöll informationen att de svenska myndigheterna stod och förhandlade med de kongolesiska med dollarsedlar i händerna, vi har anledning att tro att Sverige mutade Kongo att ta emot Jean.
Direkt från flygplatsen fördes han till förhör och senare till ett ”privat fängelse”, som vi vet väldigt lite om. I natt genomfördes ett lyckat fritagningsförsök. Vi har fått flera sms från Jean nu på morgonen. Han lever. Torterad, misshandlad, han har inte fått mat sedan planet lämnade Sverige (ingen svensk på planet har alltså gett honom något på hela resan).
Just nu mobiliserar en grupp människor alla kontakter man kommer åt vad gäller media, människorättsorganisationer och politiker. Faran för Jeans liv är långt ifrån över.
Be för att:
- Jean ska komma ta sig ut ur den akuta fara han befinner sig i.
- Att Jean ska kunna ta sig tillbaka till sin familj i Sverige.
- Att Migrationsverket ska erkänna sitt misstag och ge hela familjen asyl omedelbart.
- För den svenska migrationspolitiken som måste förändras nu! För alla politiker i beslutande positioner.
- För alla de människor som har arbetat dygnet runt för Jean de senaste dagarna. Be om mer kraft och om vila när tiden tillåter.
Sprid gärna informationen och engagera er. Mer info på den här sidan 8se länktipsen några inlägg längre ner) samt via twittertaggen #pastorjean
TACK för att ni tar med detta i bön!
Och, uppmuntra gärna till att vara med i bön klockan 07.30 utanför Migrationsverket i Solna på torsdag."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar