måndag 15 september 2014

i mitt Sverige

Dagen efter val, och det är med blandade känslor jag ser på mitt land. Vårt land – Sverige. Jag citerar UnderbaraClara när hon skriver om vad hon ser, och jag håller henne i mycket.
”Jag äcklas av alla försök att tala till min plånbok när det enda jag hungrar efter är någon som berättar om ett annat slags samhälle. Ett annat slags Sverige än det vi lever i nu. För i mitt Sverige är evig tillväxt inte norm, där är överkonsumtion inte något som premieras. Där begränsar istället för uppmuntrar politikerna miljöförstöring. I mitt Sverige är åtta timmars arbetsdag undantag istället för regel. I mitt Sverige utförsäkrar vi inte svårt sjuka. Och viktigast av allt: I mitt Sverige utestänger vi inte människor som flyr från krig och nöd. Världens fattigaste länder tar emot 80 procent av alla flyktingar. Sverige är ett av världens rikaste länder. Vi borde göra mer än vad vi gör idag. Att vi inte redan gör det är en skam. Som kristen är det också det som starkast drabbar mig: Hur vi misshandlar den jord som vi borde skydda. Och hur är de fattigaste i världen drabbas hårdast av det. Och när de sedan drabbas och flyr för sitt liv – då stänger vi gränserna.”
Därför är det dags nu vänner! Dags att gå ut och göra skillnad – för ett varmare Sverige. Dags att kavla upp ärmarna och arbeta aktivt för att skapa det land vi vill leva i, det land vi vill lämna efter oss till våra barn. Ett land där människan värderas högre än pengar, där omsorg om varandra och vår jord är det som levs. Vi gör det tillsammans – jag tror att vi kan. Inte med hat och att vända ryggen till, utan genom att stå sida vid sida, genom gemenskap, genom att lyssna och agera, genom att leva allt vi önskar och pratar. Nu är det dags. Nu bygger vi Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar